Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ASG - STI LAWMAN (GNB)

2010.01.24

ASG -  STI LAWMAN (GNB)

 

 

 

A tesztfegyverünk eredetijét az STI cég készíti, akik professzionális pisztolyok gyártására szakosodtak. Termékeik között megtalálhatóak a hagyományos, és az IPSC pisztolyok is.

Az alapfegyver amiből a gyártók kiindultak, az nem más, mint az  Amerikában is népszerű és közkedvelt .45-ös kaliberű M1911 volt. Ezt a fegyvert több cég gyártja a napjainkban is,  kisebb-nagyobb átalakításokkal.

 

Kép

Az airsoft változat:

 

 

 

Az igazat megvallva a fegyver airsoft verziója nem a nevet adó Lawman -re hasonlít, hanem ennek a kompaktabb változatára az STI Ranger -re. Amit a Lawman -től örökölt az a szán hátsó bordázata és a csőtorkolat kinézete. A méretei a vonalai, és a teljes kinézete alapján inkább Ranger mint Lawman.

Vegyük szemügyre kicsit közelebbről a fegyvert. A tesztelt példány a pisztoly fekete/ezüst színű változata. Dobozát kézbe véve igényes kinézetű a csomagolása.

 

Kép

 

 

 

 A doboztetőt levéve, megtaláljuk a fegyvert a neki kialakított helyen, és a 200bb-s kezdőcsomagot. A gázt a fegyver üzemeltetéséhez, természetesen külön kell megvenni. A pisztoly a dobozhoz egy vastag gyorskötegelővel van oda rögzítve. Kézbe véve a súlya kellemes, nem túl nehéz és nem is túl könnyű. Már első ránézésre látszik rajta, hogy majdnem full műanyag fegyver.

Első pillantásra nem nagyon találtam rajta fém alkatrészeket. Ami elsőre észre vehető hogy fém, az a kakas, elsütőbillentyű, tokbiztosító, és a csőtorkolat elején elhelyezkedő lemez.

Az irányzékról annyit, hogy a célgömb az fix, a nézőke pedig csak függőleges irányban állítható egy csavarral.

 

Kép

 

 Az irányzékból csak a célgömb ami STI kinézetű a nézőke inkább Browning Hi-power –es benyomást kelt számomra. Ezt leszámítva az irányzó vonala jónak mondható.

 

 

 

Kép

 

Kép

 

 

 

 

Kicsit közelebbről:

 

Mivel ez egy GNB (rögzített szános) fegyver, így a rajta található szánakasztó csak imitáció.

Ami csak ugyan imitáció rajta az a tárkioldó gomb. Akkor most felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogyan jön ki a tár? Úgy, hogy a tárat a kilógó tártalpnál fogva meghúzzuk kifelé és ki is ugrik a helyéről. A tár hátulján található kis rugós kar felelős azért, hogy a tárat a helyén tartsa. A fegyver tárja egysoros és 14db bb fér bele. A tár behelyezésénél oda kell figyelni arra, hogy a tárat ne nagyon mozgassuk a tárfészekben, mert könnyen előfordul, hogy az a kis kar ami a bb-ket a helyén tartja kiold, és a tárban lévő összes bb-t a tárfészekbe üríti.

 

Kép

 

 

 

A fegyver fogása jónak mondható. A markolat kialakításával van egy pici problémám. Még pedig az hogy az eredeti STI -okon lévő markolat biztosítót is ,,rátették” a fegyverre. De mivel ez sem üzemképes funkció rajta így megfogásnál ez a kiálló rész kicsit vágja az ember tenyerét. Ez oly módon orvosolható, hogy taktikai kesztyűt kell használni és máris nem érezhető a markolat biztosító.

 

Kép

 

 

 

A pisztolyt egyébként ellátták egy működő tok biztosítóval is, amely tökéletesen üzemel. Bebiztosított állapotban nem tudjuk az elsütőbillentyűt elhúzni.Ennek az az előnye hogy csőre töltve is tudjuk hordani.

 

 

 

 

 

Kép

 

Kép

 

 

 Revolverező üzemmódban viszont nem túl könnyű a sütése. Sőt. Mire végeztem a teszttel, megérezte az ujjam is a nem könnyű sütést.

Már alapból kicsit nehéz meghúzni az elsütőbillentyűt, de lövés előtt felkeményedik a sütés és pár milliméteren belül bekövetkezik a lövés. Ezért a kemény sütés miatt előfordulhat, hogy kicsit leránthatja az ember a fegyvert a célról. De egy kis gyakorlással mind ez elkerülhető. Gyors ráduplázást nem lehet vele lőni, mert az elsütő billentyűt teljesen vissza kell engedni ahhoz, hogy újra lőhessünk. De mivel ez egy másodlagos fegyver ez nem is annyira fontos szempont nála.

 

Egy kis probléma:

 

A teszt során a fegyverrel csak egyetlen nagyobb probléma volt. Ezt a problémát nem is a fegyvernek tudom be, hanem a hanyag és figyelmetlen összeszerelésnek a gyárban.

Ugyan is a teszt során amikor másodszorra töltöttem fel a tartályt, a fegyverbe töltött gáz nagy sziszegéssel távozott a fegyverből. Értetlenül álltam, és nem tudtam mire vélni a dolgot, mivel a fegyver akkor lett zsír újan kiszedve a dobozból. Végül jó adag gáz és pár óra után kiderült a hiba. Szép apránként szétszerelve a pisztolyt, kiderült hogy a gáztartályban lévő tömítőgyűrű  több helyen is szét van szakadva. De szerencse a dologban, hogy pár forintból meg volt az új tömítőgyűrű. Miután ki lett benne cserélve, a probléma megszűnt és azóta is hibátlanul működik a fegyver. Ezt leszámítva más problémával nem találkoztam.

 

Lövészet:

 

Kép

 

A teszt alatt 600bb-t lőttem el akadály nélkül. A fegyver tudása olyan 280fps-re tehető.

A célok kartonból kivágott mellalakok voltak. A célok távolsága 5-25m között változott.

Gyári beállításokkal kicsit lefelé hordott a fegyver, így a nézőkén állítottam egy kicsit.

Amit nem díjaztam, hogy nem találtam rajta hop-up állítási lehetőséget. Ettől függetlenül gyárilag jól be van állítva. A szórása nem rossz még 25m-en simán lehet vele mellkas lövést leadni. A lőtávja olyan 40-50m körüli. Egy gáz feltöltéssel( kb.3 másodperc) 2,5-3 tárat lehet kilőni, ami másodlagos fegyvernek szerintem elég jó.

Kép

Hosszabb feltöltéssel persze még több bb-t lehet vele kilőni. Érezni lehet ha a gáz fogyóban van a fegyverben. Először a hangja lesz kicsit más utána pedig a bb-k lőtávja lesz egyre rövidebb.

 

Összeségében:

 

Ez egy kellemes kinézetű, jó fogású és aránylag pontos fegyver.

Nekem a formája miatt tetszett meg nagyon. Én amúgy is oda vagyok az M1911 pisztolyokért, ezért nem gondolkodtam rajta sokáig.

Ebben a fegyverben nekem az egyik legmeggyőzőbb az az ára volt. Ezért a pénzért esetleg egy kínai aksis Glock18c-t kapunk aminek az élet tartama olyan fél-1 év körüli. Ezért a pénzért szerintem a Lawman egy sokkal megbízhatóbb, és élettartamban is hosszabb fegyver.

Szerintem kezdőknek, gázos másodlagos fegyvernek tökéletes.

Ja és hogy a tömítés rossz volt benne?Erre nem tudok mit mondani. Ez alapján nem lehet megítélni ezt a fegyver fajtát. Rajtam kívül nem tudom kinek van még ilyen fegyvere, de mással még nem találkoztam akinek ilyen problémája lett volna vele.

De ha ti tudtok olyat akinek ilyen fegyója van vagy volt hasonló problémája akkor kérlek benneteket jelezzétek.

 

 

 

BY: Rambo81